Lectura de Grans Clàssics a 3r ESO: Tirant lo Blanc

El 3r de l’ESO és un curs ple de grans canvis, tant a nivell emocional com psicològic de manera que quan als alumnes d’aquest curs els parlem de “lectura de grans clàssics” podem trobar-nos un cert rebuig en relació amb aquesta mena de lectures, d’altra banda d’obligada recomanació d’acord amb el currículum. Això no obstant, des de Didacta + a través del nostre programa Punt Volat us oferim adaptacions de les lectures recomanades per als alumnes d’educació secundària perquè aprenguin llengua catalana i literatura des d’una perspectiva innovadora, dinàmica i competencial.

Una de les lectures més recomanades per als alumnes de 3r d’ESO és l’obra de Joanot Martorell: Tirant lo Blanc . A Didacta + creiem que, a més de ser sens dubte la novel·la cavalleresca més importants del Segle d’Or, és una de les millors lectures per a l’alumnat de 3r d’ESO, ja que els introduirà a un dels autors indispensables per construir el currículum literari de la segona etapa de l’ensenyament secundari obligatori. A més, la lectura d’aquest clàssic de la literatura catalana i universal obre als nois i noies d’aquesta edat la possibilitat d’endinsar-se en el món medieval, alhora que els permet reflexionar i debatre sobre temes de tanta actualitat com:

  • La intolerància religiosa
  • La guerra i la violència
  • L’amor i l’erotisme
  • El luxe, els diners i la fama
  • La discriminació racial

Per què recomanem llegir l’adaptació feta per Anna Ponsatí?

Aquesta adaptació de la novel·la (160 pàgines) representa una reducció notable respecte de l’original, necessària perquè hi puguin accedir sense entrebancs els lectors joves. Això no obstant, els vint capítols de què consta corresponen a una selecció dels episodis més significatius de la novel·la, la qual cosa fa que es mantingui l’estructura de l’obra original. Pel que fa a l’estil, s’ha aconseguit un equilibri entre la prosa de l’època i un llenguatge més proper als lectors d’avui dia. Les notes a peu de pàgina proporcionen informació imprescindible sobre conceptes de l’època (costums, afers històrics, geografia, etc.), que són d’una gran ajuda per a l’alumnat.

Quina activitat de tipus col·laboratiu proposem a la guia de lectura de Tirant lo Blanc?

Com a complement a la lectura, en Didacta + us proposem unes activitats de tipus col·laboratiu, en les quals es convida a tots els alumnes a participar-hi de manera activa a fi de millorar diversos aspectes del seu aprenentatge aixó com el coneixement d’aquesta obra. En aquest cas, la classe es divideix en grups per tal que cada un d’ells treballi uns quants capítols del llibre i en puguin explicar l’argument a la resta de companys.

La guia de lectura proposa dues o tres preguntes per cada capítol (resoltes al solucionari) que permeten assegurar la comprensió lectora. La posada en comú del contingut de l’obra es fa mitjançant presentacions orals preparades i enregistrades prèviament. Nombrosos enllaços proporcionen informació sobre la cavalleria, la navegació i el mon medieval en general. Pel que fa al vocabulari, es treballen, en grup, cinc camps lèxics d’una certa complexitat per poder confeccionar d’aquesta mabnera un glossari col·lectiu. Finalment, el treball de redacció, de caire individual, s’edita en forma d’antologia perquè pugui ser llegit i valorat per tots els membres del grup.

Quina activitat sorprenent/interessant/interdisciplinària et proposem?

La reconstrucció de quatre itineraris que corresponen als viatges de Tirant per la Mediterrània ajuda els alumnes a entendre que ens trobem davant d’una novel·la de gran realisme.

L’audició de la suite medieval Els viatges de Tirant per a banda simfònica de Carles Magraner (en proporcionem l’enllaç) ens submergirà musicalment en el món de les aventures i les gestes del cavaller Tirant.

Si vols saber més sobre com ajudar els teus alumnes de l’ESO a aprendre la llengua i literatura catalana des d’una perspectiva innovadora, dinàmica i competencial, fomentant la participació col·lectiva i millorant la seva capacitat d’anàlisi i la seva comprensió lectora, contacta ara amb nosaltres!