Lectures recomanades per a 2n d’ESO: Grans esperances de Charles Dickens

 

Charles Dickens és un dels grans autors de la novel·la anglesa del segle XIX i un dels més llegits pels alumnes d’Educació Secundària. Les seves novel·les solen generar un gran interès entre els alumnes de l’ESO pels seus temes de gran actualitat i per les diferents vivències que els personatges de Charles Dickens transmeten sempre en cadascuna de les seves obres captivant l’atenció de tots els que ho llegeixen.

A Didacta+ creiem que Grans esperances és una lectura molt adequada per a tot l’alumnat de 2n d’ESO per la proximitat d’edat dels lectors amb el protagonista de la història, sobretot en el punt d’arrencada de la novel·la. Així mateix, la seva versió en llengua catalana és converteix en un excel·lent recurs didàctic per fomentar l’aprenentatge de la llengua catalana i la literatura, així com pel desenvolupament de competències interdisciplinàries i del pensament col·lectiu.

La lectura d’aquest clàssic de Dickens fa possible la reflexió i el debat sobre temes tan actuals i propers als nois i noies com aquests:

  • La família
  • L’amor i l’amistat
  • El valor de l’educació
  • Ser o tenir?
  • Delinqüència i justícia

Per què recomanem llegir l’adaptació feta per Núria Pradas?

Amb l’objectiu d’oferir un recurs didàctic de fàcil comprensió lectora pels alumnes de 2n ESO, l’adaptació de la novel·la (182 pàgines), feta per Núria Pradas dins del nostre programa Punt volat, aconsegueix mantenir en 34 capítols  tota l’essència d’un original que en té gairebé 60,  i permet una lectura àgil que manté la intriga i la tensió narrativa, la qual cosa la fa molt adequada per a lectors joves. El text presenta  una sintaxi senzilla, cosa que assegura una bona comprensió lectora, però desplega un lèxic genuí i variat que sens cap mena de dubte ampliarà el vocabulari dels alumnes.

Quina activitat de tipus col·laboratiu et proposem a la guia de lectura de Grans esperances?

Com en totes les nostres lectures, us proposem de fer una activitat de tipus col·laboratiu per millorar la participació de tots els alumnes. En aquest cas us proposem dividir la classe en grups per tal que cada un d’ells treballi entre cinc i sis capítols del llibre i en puguin explicar l’argument a la resta de companys.

La guia de lectura proposa dues preguntes per a cada capítol (resoltes al solucionari) que permeten assegurar la comprensió lectora. La posada en comú del contingut de l’obra es fa mitjançant presentacions orals preparades i enregistrades prèviament. La guia proporciona accés a sis enllaços on els alumnes trobaran imatges i informació detallada per contextualitzar la presentació dels capítols. Finalment, el treball de redacció, de caire individual, s’edita en forma d’antologia perquè pugui ser llegit i valorat per tots els membres del grup.

Quina activitat sorprenent / interessant / interdisciplinària et proposem?

Com a complement a les activitats col·laboratives i als exercicis de comprensió lectora, us proposem fer un viatge pels barris del Londres victorià amb l’objectiu d’acabar de motivar els alumnes per completar la lectura dels capítols encara no llegits.

Una altre activitat podria ser la de convidar els teus alumnes a fer de periodistes sota la perspectiva del joc i el descobriment. En aquest cas, els alumnes podrien aprofitar els nombrosos episodis delictius que s’escampen al llarg de la història per dur a terme una activitat de transformació textual.

Si vols que els teus alumnes puguin llegir Grans Esperances, de Charles Dickens, o ajudar-los a aprendre la llengua catalana i literatura des d’una perspectiva innovadora, dinàmica i competencial, fomentant la participació col·lectiva i millorant la seva capacitat d’anàlisi i la seva comprensió lectora, contacta ara amb nosaltres!