Un viatge a la mitologia clàssica de la mà d’Hèracles

Comencem l’any amb noves lectures recomanades per als alumnes de 1r ESO i aquesta vegada ens centrarem en la mitologia clàssica: Els dotze treballs d’Hèracles, una lectura apassionant perquè és mite, llegenda i també un recull d’aventures, tot alhora.

Amb el desig de poder oferir-vos recursos per als alumnes de l’ESO que permetin l’aprenentatge d’una forma didàctica i interactiva de la llengua i literatura catalana, des de Didacta + hem seleccionat Els dotze treballs d’Hèracles com un dels llibres estrelles d’aquest segon trimestre.

Més enllà de la figura d’Hèracles, el coneixement del qual s’ha mantingut sempre tot i el pas del temps, creiem que aquesta obra és una gran lectura per a tot l’alumnat de 1r d’ESO perquè d’una banda l’acosta a la figura de l’heroi autèntic, aquell que aconsegueix els seus objectius mitjançant l’esforç, l’enginy i l’afany de superació i,  d’altra banda, hi afegeix el component meravellós que impregna la mitologia clàssica, per la qual cosa s’adiu perfectament amb l’interès que, en general, mostren els nois i noies d’aquesta edat per les narracions de caràcter fantàstic.

Els dotze treballs d’Hèracles, a més de ser una de las grans lectures clàssiques de la mitologia grega, és una lectura que ens permet el debat sobre temes tan actuals i propers, entre d’altres, com aquests:

-Qui serien els herois i heroïnes actuals?

-Quina diferència hi ha entre por i covardia?

-Per què la nostra societat dona, encara, més visibilitat als herois masculins que als femenins?

Per què recomanem llegir l’adaptació feta per Joan Alberich?

Aquesta adaptació del mite, 72 pàgines distribuïdes en dotze capítols, permet fer a més a més una dosificació de la lectura, cosa que és molt adequada per als lectors que tinguin alguna dificultat. L’autor hi fa servir una sintaxi i un lèxic que faciliten la comprensió lectora. Un esquema genealògic d’Hèracles i dos mapes (Grècia i La Mediterrània) ajuden a situar els diversos topònims i antropònims que s’escampen al llarg dels dotze treballs. Unes breus notes a peu de pàgina aporten també informació útil per a situar llocs i personatges.

Quina activitat de tipus col·laboratiu proposem a la guia de lectura d’Els dotze treballs d’Hèracles?

Com a complement a la lectura de l’obra, en la guia et proposem una sèrie d’activitats dinàmiques per realitzar amb els teus alumnes.

La primera seria, per exemple, dividir la classe en grups per tal que cada un d’ells treballi dos capítols del llibre i en puguin explicar l’argument a la resta de companys.

A més, la guia de lectura proposa unes preguntes per a cada capítol (resoltes al solucionari) que permeten assegurar la comprensió lectora.

La posada en comú del contingut de l’obra es fa mitjançant presentacions orals preparades i enregistrades prèviament. Finalment, el treball de redacció, de caire individual, s’edita en forma d’antologia perquè pugui ser llegit i valorat per tots els membres del grup classe.

Quina activitat sorprenent, interessant, interdisciplinària et proposem?

Sortim de l’aula: una passejada per Barcelona ens permetrà seguir el rastre que hi ha deixat Hèracles. Podem, així mateix, investigar sobre els orígens de la fundació de Girona per descobrir la relació que hi ha entre el gegant de la ciutat i l’heroi de la història que hem llegit. I altres activitats del mateix estil.

A Didacta + hem desenvolupat uns projectes educatius innovadors en què l’aprenentatge col·lectiu converteix els alumnes de 1r de l’ESO en els grans protagonistes. A través del programa Punt volat, que té per objectiu l’ensenyament de la llengua catalana i la literatura catalana d’una forma dinàmica i competencial, seleccionem una sèrie de lectures de gran valor educatiu i les adaptem a les necessitats dels alumnes de l’ESO, juntament amb activitats i guies de lectura que facilitin la comprensió lectora i el debat col·lectiu.

Si vols gaudir d’aquesta i altres lectures juntament amb als teus alumnes, no dubtis a contactar amb nosaltres!

COMPRAR ELS DOTZE TREBALLS D’HÈRACLES